Η λέξη της λέξης
Τα κριτικά και φιλολογικά δοκίμια της έκδοσης αναφέρονται κυρίως σε συγγραφείς της μεταπολεμικής περιόδου και παρουσιάζουν μια μεγάλη γκάμα ως προς τα θέματα και τους τρόπους. Άλλα συνιστούν συνολικές, συνοπτικότερες ή μη, θεωρήσεις ποιητών και πεζογράφων κι άλλα κρίνουν βιβλία ή διερευνούν επιμέρους όψεις του corpus και της δραστηριότητας συγκεκριμένων δημιουργών, ενώ μερικά, από την άποψη της φόρμας, ακολουθούν τον τρόπο των σημειώσεων. Και είναι αυτή η ποικιλία που δεν επέτρεψε στα ενλόγω κείμενα να ενταχθούν στις προηγούμενες δοκιμιακές εκδόσεις του συγγραφέα, πέρα βέβαια από ορισμένα που γράφτηκαν αργότερα. Γι’ αυτό άλλωστε και η παράθεσή τους εδώ αποφεύγει τις ομαδοποιήσεις και ακολουθεί τον χρόνο της δημοσίευσης, κάτι που απηχεί ενγένει και τις πραγματικές συνθήκες της γραφής τους.
Πρόκειται για μια έκδοση η οποία, χάρη στη γραμματολογική και θεματική της ποικιλομορφία αλλά και χάρη στην έκταση των κειμένων και τον τρόπο γραφής, θυμίζει φιλολογικό και κριτικό καλειδοσκόπιο κι από την άποψη αυτή θα μπορούσε το συνολικό αποτέλεσμα να έχει ένα ενδιαφέρον για τον αναγνώστη.
“Ο Μαρκόπουλος είναι ένας ακούραστος δουλευτής του δοκιμιακού και κριτικού λόγου που μετατρέπει τις παρατηρήσεις του σε κείμενα τα οποία εγείρουν ένα ευρύτερο ενδιαφέρον μέσα από τις διαχρονικές ιδέες που εκφράζουν, ξεπερνώντας τελικά τα όρια της φιλολογικής επιστήμης”.
‘Αννα Γρίβα, Fractalart
€15.00