Γράμματα χωρισμού

Ο Όσκαρ Ουαϊλντ έλεγε ότι ο χωρισμός, όπως κι ο θάνατος, είναι μια οδυνηρή αλλά απόλυτη έκφανση της δημοκρατίας: Κανείς δεν γλιτώνει απ’ αυτόν!

Όμως ο χωρισμός, όπως και ο έρωτας, μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, η πίκρα, το παράπονο να εκφραστούν με χίλιους τρόπους. Οι ιστορικές συγκυρίες, οι κοινωνικές συμβάσεις, ο ίδιος ο χαρακτήρας των-πρώην-ερωτευμένων επηρεάζουν τον τόνο, τις λέξεις και το ύφος που θα χρησιμοποιήσουν για να εκφράσουν για μια τελευταία φορά το θυμό, την απογοήτευση, την περιφρόνηση, τη θλίψη, την αγάπη ή το μίσος οι πρωταγωνιστές μιας ερωτικής σχέσης. Οι επιστολές προς το έτερον ήμισυ υπήρξαν ανέκαθεν ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα έκφρασης συναισθημάτων για τις γυναίκες. Ο λόγος που οι γυναίκες κυρίως επιδόθηκαν στην επιστολογραφία είναι γιατί παλιά αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να εκφραστούν λογοτεχνικά. Πολύ πριν αρχίσουν να γράφουν βιβλία, είχαν αρχίσει να εκφράζουν τα συναισθήματα, τις ελπίδες και τους φόβους τους υπό μορφή επιστολών. Σε περίπτωση χωρισμού δε, η επιστολή φαίνεται να τις απελευθερώνει από τον πόνο, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να ταχυδρομήσουν ποτέ το γράμμα.

Η Έφη Φρυδά συγκέντρωσε στο βιβλίο αυτό επιστολές γυναικών, επιστολές χωρισμού, οι οποίες δεν αναδεικνύουν μόνο έναν τεράστιο συναισθηματικό πλούτο, αλλά παρουσιάζουν πολλές φορές και ιστορικό ενδιαφέρον, όπως η επιστολή της πριγκίπισσας Μαργαρίτας της Αγγλίας όπου δηλώνει: «βάζω πάντα το καθήκον υπεράνω της καρδιάς».

Γυναίκες διάσημες και αφανείς, συγγραφείς και σερβιτόρες, ποιήτριες και μάνατζερ, μοιράζονται μαζί σας την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους και σας δίνουν ιδέες.

Ανάμεσά τους η Αναϊς Νιν, η Σαρλότ Μπροντέ, η Σύλβια Πλαθ, η Βιρτζίνια Γουλφ, η Σιμόν ντε Μποβουάρ.
Τι απαντάς σε τέως εραστή που καταγγέλλει: «Μοιάζεις με σκυλί σε μάντρα γεμάτη άντρες. Τους θέλεις όλους στα πόδια σου!».

Η Αναίς Νιν προτείνει: «Οι άντρες έρχονται σε μένα, Λεϊνι, για να απελευθερωθούν!»
Πώς αντικρούεις ένα ισοπεδωτικό «Δεν σε θέλω πια!».;

Η συγγραφέας Ρ. Γουέστ εισηγείται κάτι εξίσου ισοπεδωτικό: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να μη με θες!»

Πώς πείθεις έναν απατημένο εραστή να μη φύγει εξοργισμένος; Η Σάρα Μπερνάρ είχε ένα ακαταμάχητο επιχείρημα: «Κλαίω και το κλάμα με ασχημαίνει!»

18.02

Εξαντλημένο

0016 304 960-8309-15-8

Γνωρίστε τον/την συγγραφέα