Το ανατολικό τέλος

Το “Ανατολικό τέλος”, τρίτο μέχρι σήμερα βιβλίο ποίησης της Ελένης Γαλάνη είναι μέλος μιας έκθεσης που αποτελείται από ένα βίντεο διάρκειας 1’21’’ με τίτλο “Μόρια”, πενήντα φωτογραφίες που τράβηξε η ποιήτρια από πέντε τόπους που συνδέονται με την Ανατολή (Ost), το Τέλος (End) και το Αδιέξοδο (Dead End) – το παλιό ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλάς στη Μόρια της Μυτιλήνης, τον σταθμό Φρίντχιστράσε στο μετρό του Βερολίνου, το θέρετρο Prora που κατάσκεύασαν οι ναζί στο Rügen, το εργοστάσιο “Aurora” (Ανατολή) στο Όφενμπαχ της Φρανκφούρτης και τoν παραλιακό δρόμο στην Οστάνδη (Ostand), στο Βέλγιο, καταφύγιο συγγραφέων και διανοούμενων πριν τον Β’ ΠΠ στο δρόμο για τη δύση και τη σωτηρία τους-, ταξιδιωτικά της κείμενα που δημοσιεύθηκαν στα αγγλικά στο περιοδικό “NOMAS” τχ. 5, χειροποίητα ταξιδιωτικά βιβλία της/artist’s books και μια εγκατάσταση με γερμανικές λέξεις που συνθέτουν διαφορετικά νοήματα: Heim (Σπίτι), Weh (Άλγος), Heimweh (Νοσταλγία), Morgen (Πρωί), Grauen (Φόβος), Morgengrauen (Λυκαυγές), κοκ.

Στην καρδιά όλων των ερεθισμάτων βρίσκεται ο ποιητικός λόγος (το ποιητικό κείμενο). Είναι, όντως, αυτή η καρδιά τους; Είναι, από την άποψη ότι ο ποιητικός λόγος αυτονομείται και επιζεί ανεξάρτητα από όλα τ’ άλλα. Είναι, επίσης, γιατί σε σύγκριση με άλλα είδη λόγου, τον ταξιδιωτικό, κλπ., έχει την ισχυρότερη επίδραση. Στο βιβλίο της, η ακούραστη – ταξιδεύτρια Γαλάνη, που ζει στη Φρανκφούρτη από το 2013, συλλέγει διαρκώς τοπογραφικές, ιστορικές, μνημονικές και γλωσσικές ψηφίδες και τις συγκροτεί σε συγκλονιστικές αφηγήσεις.

Οι φωτογραφίες, τα υπόλοιπα αντικείμενα, η εγκατάσταση και το βίντεο, πλαισιώνουν και πλουτίζουν αισθητικά την ποίησή της (αντί να την ερμηνεύουν).

9.00

Σε απόθεμα (επιπλέον μπορεί να ζητηθεί κατόπιν παραγγελίας)

0395 76 978-960-591-094-5