Δαιμόνιοι

Τα ποιήματα του βιβλίου αντλούν τη θεματική τους από την ιστορία. Από τη Σαπφώ μέχρι την Ιωάννα της Λωραίνης και από τον Καρτέσιο έως τον λόρδο Βύρωνα καταγράφεται το δαιμόνιο, δηλαδή το θεϊκό στοιχείο της ανθρώπινης ιστορίας, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από τα πιο φωτισμένα πνεύματα. Τα περισσότερα ποιήματα αφορούν την οριακή στιγμή του θανάτου, του έρωτα ή της γνώσης, των καταστάσεων δηλαδή που πάντοτε θα αλλάζουν τους ορίζοντες του κόσμου.

“Είτε πρόκειται για την πασίγνωστη σήμερα Υπατία, είτε για τον λιγότερο γνωστό Ζωφρέ Ρυντέλ, για τη θαυμαστή Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι, που το σύγχρονο κίνημα #MeToo θα μπορούσε να την έχει ως έμβλημα, ή τον παράφορα κατακτητικό Λέοντα Σγουρό, τα πλάσματα αυτά, διαμεσολαβημένα, «ποιημένα» από τη Γρίβα, μοιάζει να κατοικούν και σε μιαν άλλη διάσταση. Η επινοημένη αυτή διάσταση, που είναι το εύρημα και το κατόρθωμα της ποιήτριας, έχει την παράξενη ιδιότητα να κείται άλλοτε σε μια «ζώνη» ακριβώς κάτω και άλλοτε ακριβώς πάνω από τον ρεαλιστικό, τον ιστορικό ορίζοντα των γεγονότων, διευρύνοντάς τον.”

Μαρία Τοπάλη, Η Καθημερινή

“Τραγουδώντας μια γλυκόπικρη ωδή για την ολότητα του ανθρώπινου στοχασμού, η ποίηση της Γρίβα, πέραν της αισθητικής απόλαυσης που προσφέρει η λιτή αφηγηματική ποιητική της, ξεχωρίζει και για κάτι άλλο: είναι μια ποίηση που τολμά να επανασυνδέσει τον ποιητικό λόγο με τα πολλαπλά επιστημολογικά μονοπάτια της γνώσης, αγκαλιάζοντας με αγάπη και στοργή όλες τις εκδοχές της, ακόμα και τις πιο αποτυχημένες πλευρές της ιστορίας των ιδεών και των επιστημών”.

Παναγιώτης Αρβανίτης, marginalia.gr

7.00

Σε απόθεμα

0498 44 978-960-591-197-3

Γνωρίστε τον/την συγγραφέα