Μια σχεδόν φυσιολογική οικογένεια

Ο Ελληνοαμερικανός David Sedaris έχει κατακτήσει το κοινό των ΗΠΑ. Τα βιβλία του βρίσκονται σταθερά στη λίστα με τα ευπώλητα των New York Times χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή τους. Τον έχουν συγκρίνει με τον Όσκαρ Γουάιλντ και τον Γούντι Άλλεν.

Το “ΜΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”, το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά (και ήταν το Νο 1 best-seller στην Αμερική το 2005), περιέχει 22 αυτοβιογραφικές ιστορίες, ξεκαρδιστικές και σπαρακτικές ταυτόχρονα με κεντρικούς ήρωες τον ίδιο τον συγγραφέα και την οικογένειά του. Τέσσερις αδελφές, ένας πολύ νεότερος αδελφός που αυτοαποκαλείται ‘ο Κόκορας’, ο Έλληνας ορθόδοξος πατέρας του, γιος μεταναστών, μηχανικός στην ΙΒΜ που δεν αγοράζει τίποτα αν δεν είναι σε προσφορά, μια μητέρα που βλέπει μανιωδώς τηλεόραση και δεν διστάζει να κλειδώσει τα παιδιά της έξω από το σπίτι μια χειμωνιάτικη χιονισμένη μέρα επειδή θέλει να μείνει μόνη.

Ο Sedaris ρίχνει μια λοξή, σαρκαστική ματιά στην καθημερινότητα, στις αμήχανες στιγμές της εφηβείας, τις δυσκολίες των σχέσεων, τον παραλογισμό κάθε συνηθισμένης πράξης και δεν προκαλεί μόνο το γέλιο αλλά και τη συμπάθεια για μια οικογένεια που, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, δεν είναι «διαφορετική, ίσως μόνο πιο διασκεδαστική» από τις άλλες. Σίγουρα πάντως δεν θυμίζει σε τίποτα τις αμερικάνικες οικογένειες των τηλεοπτικών σειρών.

17.25

Εξαντλημένο

0060 308 960-8309-60-3