Τεχνάσματα του έρωτα και άλλες ιστορίες

Το βιβλίο “Τεχνάσματα του έρωτα και άλλες ιστορίες” του Μαρκήσιου Ντε Σαντ αποτελεί μία συλλογή διηγημάτων, στα οποία ο αναγνώστης δεν θα βρει σκανδαλιστικές ερωτικές σκηνές, βία ή περιγραφές σεξουαλικών οργίων. Το βασικότερο κριτήριο της επιλογής τους ήταν να αναδειχθεί η σημαντικότερη πλευρά του έργου του, που είναι η λογοτεχνική αξία του. Πράγματι, ο Σαντ χειρίζεται με μεγάλη μαεστρία τη γλώσσα, ο λόγος του είναι ένας χείμαρρος που κυλά με μακροσκελείς περιόδους, εναλλαγές στη σύνταξη των προτάσεών του, μεγάλη παραστατικότητα και πολύ χιούμορ και σάτιρα. Με κεντρικό άξονα πάντα την ερωτική απόλαυση, ο μαρκήσιος ντε Σαντ ξέρει πολύ καλά να είναι και διασκεδαστικός!

Ο Ντονατιέν Αλφόνς Φρανσουά ντε Σαντ γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 2 Ιουνίου 1740. Είναι απόγονος μιας πολύ παλιάς αριστοκρατικής οικογένειας της Προβηγκίας. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών μπαίνει σε μια στρατιωτική σχολή όπου γίνονται δεκτοί αποκλειστικά γόνοι ευγενών και ένα χρόνο μετά παίρνει μέρος στον Επταετή Πόλεμο κατά της Πρωσίας, με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Διακρίνεται για την ανδρεία του, αλλά – ήδη – και για τη ροπή του προς τις ερωτικές ασυδοσίες.

Το Μάιο του 1963 παντρεύεται τη δεσποινίδα Ρενέ-Πελαζί ντε Μοντρέιγ, η οποία ανήκει στη νεότερη αριστοκρατία, είναι όμως πολύ πλούσια. Την ίδια χρονιά συλλαμβάνεται για πρώτη φορά και φυλακίζεται λόγω «ακραίων ασελγειών». Αποκεί και ύστερα και μέχρι το τέλος της ζωής του αντιμετωπίζει απανωτές συλλήψεις και καταδίκες με την ίδια κατηγορία.

Ενώ ήταν έγκλειστος στο φρούριο της Βενσέν, αλλά και στη Βαστίλη αργότερα, έγραφε μυθιστορήματα και θεατρικά έργα για να διασκεδάσει την πλήξη του, όπως τις Εκατόν είκοσι μέρες στα Σόδομα, τις Ατυχίες της αρετής, το Αλίν και Βαλκούρ, η Ιουστίνη ή οι συμφορές της αρετής, η Φιλοσοφία στο μπουντουάρ, η Ιουλιέττα κ.ά. Στα μυθιστορήματά του εναλλάσσει άγριες ερωτικές σκηνές με φιλοσοφικές τοποθετήσεις. Υπερασπίζεται τον αθεϊσμό, τις διαστροφές εξ ονόματος της φύσης, και αναδεικνύει τις αντιφάσεις της. Επιτίθεται στην ηθική της εποχής του καταγγέλλοντας την υποκρισία της με στόχο να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τους πειθαναγκασμούς του. Πραγματεύεται τις προκαταλήψεις, τις καθιερωμένες αξίες και τις κοινωνικές συμβάσεις. Δεν διστάζει να φτάσει μέχρι τα όρια των συλλογισμών του και των λογικών συνεπειών του.
Σήμερα πια το έργο του διαβάζεται υπό το πρίσμα της απελευθερωτικής λειτουργίας που επιτελεί μέσα από τις επιθέσεις κατά της κοινωνικής υποκρισίας και της κυρίαρχης σκέψης.

Ο τύπος τον κατηγορεί ως συγγραφέα «αισχρών μυθιστορημάτων». Δεν του συγχωρούν την ερωτική βία, το «παραλήρημα της διαστροφής», την πορνογραφία του. Το 1795 χαρακτηρισμένος ως «τρελός» -αν και η πνευματική του κατάσταση ήταν απολύτως υγιής-, χωρίς να δικαστεί, διατάσσεται ο εγκλεισμός του στο άσυλο φρενοβλαβών του Σαραντόν. Θα μείνει εκεί ως τον θάνατό του το 1814. Από τα 74 χρόνια της ζωής του, ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ πέρασε τα 30 στις φυλακές.

10.60

Εξαντλημένο

0074 200 960-8309-74-3

Γνωρίστε τον/την συγγραφέα