Κουαρτέτο

Το “Κουαρτέτο” ήταν το πρώτο μυθιστόρημα της Τζην Ρυς. Αφηγείται την ιστορία της εύθραυστης και αδύναμης Μάριας, Βρετανίδας που ζει στο Παρίσι με τον τυχοδιώκτη άντρα της στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Μάρια απολαμβάνει τη μποέμικη ζωή του Παρισιού χωρίς να ανησυχεί για τίποτα μέχρι τη στιγμή που ο άντρας της συλλαμβάνεται και αυτή βρίσκεται μόνη και απένταρη. Θα την αναλάβει ένα ζευγάρι μεγαλύτερων σε ηλικία Βρετανών, οι Χάιντλερ, που επιμένουν ότι η Μάρια πρέπει να μετακομίσει σπίτι τους. Ο Χάιντλερ την φλερτάρει πιεστικά και ο δεσμός τους θα περιπλέξει τα πράγματα καθώς η Μάρια χάνει σιγά σιγά κάθε ίχνος ψυχικής δύναμης και θέλησης.

Η ιστορία αυτή αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα τον δεσμό της Τζην Ρυς με τον Αμερικανό συγγραφέα Φορντ Μάντοξ Φορντ μετά τη σύλληψη του συζύγου της στο Παρίσι. Ωστόσο η αυτοβιογραφική βάση του μυθιστορήματος δεν έχει τόση σημασία γιατί η στιλιστική αρτιότητα της γραφής της δημιουργεί ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα όπου τα συναισθήματα ξεσκεπάζονται με μια γυμνή ειλικρίνεια και ειρωνεία, με μια σκληρότητα που χαρακτηρίζει την κοσμοθεωρία της Ρυς. Στην πρώτη του έκδοση το μυθιστόρημα έφερε τον τίτλο Πόζες (τίτλο που είχε επιλέξει ο εκδότης και όχι η συγγραφέας), που δικαιολογείται από τη στάση των τεσσάρων κεντρικών ηρώων. Όλοι τους παίρνουν πόζες κρύβοντας πράγματα από τον εαυτό τους και τους άλλους.

Γεννημένη στον Άγιο Δομίνικο από Ουαλό πατέρα και λευκή κρεολή μητέρα, η Τζην Ρυς βίωνε πάντοτε ένα αίσθημα εκπατρισμού, δεν μπορούσε να ανήκει πραγματικά σε καμία χώρα και κανέναν πολιτισμό. Αυτό είναι άλλωστε που της δίνει αυτή την ιδιαίτερη ματιά, τη ματιά του ξένου, που μπορεί να παρατηρεί με ψυχραιμία και αποστασιοποίηση ακόμα και τα ίδια του τα συναισθήματα και την κάνει τελικά να δημιουργεί έργα που βρίσκονταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.
Στις μέρες μας έχει κατακτήσει τη θέση που δικαιωματικά της ανήκει ως κλασική εκπρόσωπος της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

16.23

Σε απόθεμα (επιπλέον μπορεί να ζητηθεί κατόπιν παραγγελίας)

0085 240 978-960-8309-82-1